Kuduz Hastalığı merkezi sinir sistemini etkileyen, hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) ) ve hastalık belirtileri başladıktan sonra vakaların neredeyse tamamında ölüme neden olan viral bir hastalıktır.
Dünyada hastalık özellikle Asya ve Afrika’nın kırsal kesimlerinde yaygın olarak bulunmakta ve insanlara bulaşma %99 köpek ısırıklarıyla meydan gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre Asya ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde yıllık 59.000 insan kuduz hastalığından ölmekte ve bunların yarısından fazlası 15 yaş altındaki çocuklardır .Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 438.000 şüpheli ısırık vakası meydana gelmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ise 2018 yılında 453 (437 evcil,16 yaban hayvanı ) olan Kuduz tespit edilen hayvan sayısı 2023 yılında 91’e (86 evcil, 5 yaban hayvanı) düşmüştür.
Bütün bunlara rağmen kuduz hastalığı aşılama ile %100 önlenebilir bir hastalıktır. Özellikle sokak köpekleri ile sahipli köpek ve kedilerin %70 oranında aşılanması ile yaban hayatından hastalığın bulaşma riski büyük ölçüde azaltılabilecek olup; Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık çalışanlarının bu yönde yaptığı özverili çalışmalar büyük önem arz etmektedir.
Unutulmamalıdır ki insan sağlığının korunmasının en büyük yolu hayvan sağlığının korunmasından geçmekte olup; Kuduz Hastalığının önlenmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığının yaban hayatından bulaşmayı azaltmak için havadan oral aşılama çalışmalarının devam etmesi, kedi ve köpek besleyen vatandaşlarımızın ise Veteriner Hekimlerimiz ile iletişime geçerek hayvanlarını kayıt altına aldırması (mikroçip uygulaması) ve hayvanlarını Kuduz Hastalığına karşı aşılatması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygılarımızla…
İsmail Özgür İLHAN
Erzincan Veteriner Hekimleri Odası Başkanı