Dünyanın en eski mesleklerinden olan Veteriner Hekimlik, Ülkemizde Eğitim- Öğretimine 23 Ekim 1842 yılında başlanmıştır.
Veteriner Hekimlik gerek hayvan sağlığına gerekse toplum sağlığına yegane hizmetlerde bulunarak tarih boyunca yetkili otoritelerin takdirini kazanmıştır.
Mesleğimiz tarihi boyunca salgın hastalıklarla mücadele çalışmalarını yürüterek hayvan sağlığını, zoonotik hastalıklara karşı yaptıkları mücadelelerle de halkın sağlığını korumuşlardır. Başta kesimhaneler ve işleme tesisleri olmak üzere gıda sektöründe vermiş oldukları hizmetler ile gıda güvenliğini sağlayarak toplumun sağlıklı beslenmesinde aktif rol oynamışlardır.
Kurtuluş savaşı sırasında sığır vebası serumu ile sığır vebası salgını kontrol altına alınarak ordunun lojistik gücünü yeniden kazanması sonucunda, Mareşal Fevzi Çakmak, “Eğer Türk Veteriner Hekimleri olmasaydı İstiklâlimizi kazanamayacaktık” sözünü söylemiştir.
Günümüzde ise malesef ki basın ve medyada Veteriner Hekim ünvanı zikredilmesede Covid-19 Pandemisi sürecinde TURKOVAC aşısını geliştirerek insanlık için hizmete sunan Sayın Prof.Dr.Aykut ÖZDARENDELİ hocamız bir Veteriner Hekim bilim insanıdır.
Veteriner hekimler; ülkemizde şehir merkezlerinden köy ve mezralarına kadar hizmet götürerek, salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu hizmetler veren, toplumun sağlıklı beslenmesinde gıda zincirine ve denetimlerinde görev alarak gıda güvenliğinin sağlanması, laboratuvarlarda aşı, serum ve ilaç üretimi gibi birçok hizmet alanında görev vermektedirler.
Zoonoz hastalıklarla mücadele ederken hastalığa yakanlanma riski yüksek olan, hayvanlardan gelen darbeler ile sakatlanan, hastaya yetişme telaşıyla trafik kazalarında hayatını kaybeden, kesimhanelerde görevini yerine getirirken canından olan, gıda denetimlerinde şiddete maruz kalma gibi birçok olumsuzluğa rağmen yıpranma payları ellerinden alınan hala sağlık çalışanı olarak kabul edilmeyip özlük haklarından mağdur edilen Veteriner Hekimler can siparane hizmetlerini hakkıyla ifa etmektedirler.
Veteriner Hekimliği Eğitim ve Öğretimi hususunda yeni Veteriner Fakültelerinin artık açılmaması, Veteriner Fakültelerine girişte yüzdelik başarı sınırı yükseltilmeli, kontenjanlar Ülkemizin Veteriner Hekim ihtiyacı dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmelidir.
Hali hazırda görev yapan Veteriner Hekim meslektaşlarımızın öncelikle sağlık çalışanı sayılmaları, fiili hizmet zamlarının ve yıpranma paylarının geri verilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de Veteriner hekimliği Eğitim- Öğretiminin 182. Yılı kutluyor, Mesleğimize,meslek mensuplarımıza ve meslektaş adaylarımız olan öğrencilerimize iyilikler ve güzellikler getirmesini temenni ediyoruz
Saygılarımızla.
Erzincan Veteriner Hekimleri Odası